Nasıl davrandığımızın kontrolünün kendi elimizde olduğu fikri yani eylemlerimizin bize bağlılığı yaşamayı daha değerli bir şey olarak görmemizi sağlayan şeyin bir parçasıdır. Çünkü bu sayede yaşamlarımız gerçekten kendi başarımız ya da başarısızlığımız olabilecektir. Peki gerçekten de eylemlerimizin kontrolü bizde mi? Eylemlerimizden gerçekten sorumlu muyuz? Filozofların özgür irade problemi olarak ifade ettikleri meselenin, yapay zekâ söz konusu olduğunda var olup olmadığı bu çalışmanın temel sorusudur. Bu çalışmada yapay zekâda özgür iradenin varlığı Spinoza’nın özgür irade fikri çerçevesinde incelenmiş ve Free Guy filmi üzerinden değerlendirilmiştir. Buna göre filmin baş karakterinin nasıl eyleyeceğini seçmek noktasında özgür olmadığı bu nedenle de Spinoza’nın özgür irade anlayışına göre yapay zekâda özgür iradenin var olamayacağı iddia edilmektedir…
Yukarıdaki özet “Spinoza’nın Özgür İrade Görüşü Çerçevesinde Yapay Zekâda Özgür İradenin Free Guy (Gerçek Kahraman) Filmi Üzerinden Değerlendirilmesi” başlıklı çalışmanın bir parçasıdır. Aslında kısaltıp bir blog yazısına çevirmek niyetiyle oturdum bilgisayarın başına ama motivasyonum buna yetmedi :/ Buna yetmese de bu yazının tüm resimlerini yazının da ruhuna uygun olacak şekilde midjourney kullanarak çizdirdim. Motivasyonum böyle şeylere her zaman yetiyor çünkü 🙂
Özetin devamını okumak isteyenler için şuraya bağlantıyı bırakıyorum. Film ilgimi çekti var mı başka böyle filmler derseniz de Her ve Blade Runner 2049 filmlerini izlemeniz tavsiye edilir. Keyifli okumalar dilerim..